Partit Família i Vida

Web del partit Família i Vida a Catalunya

A Catalunya 1 de cada 3 alumnes estudia en una escola concertada.

a 30/03/2016

Una escola concertada és un centre educatiu de gestió privada parcialment finançat per l’administració pública. L’any 1985 amb l’aprovació de la LODE, es va establir la fórmula per a que tant els centres públics com els centres privats, que es vulguin acollir als concerts econòmics, puguin treballar amb objectius educatius compartits, tot i respectant la idiosincràsia i objectius particulars de cada escola.

Aquesta solució ha permès compatibilitzar un ensenyament públic a l’abast de tot-hom amb la llibertat de poder escollir entre el ventall educatiu que exigeixen les famílies a Catalunya.

En la pràctica la formula aplicada representa que l’any 2012, el cost per alumne a l’escola pública era de 7,056€ mentre que en la concertada era de 3,114€. Això deixa l’escola concertada en una posició de gran debilitat ja que el cost afegit per alumne que les famílies han de sufragar era de 3,942€ aquest any 2012. Evidenment, en periodes de crisis com el que estem atravesant, el número d’alumnes es redueix i els equilibris economics per a poder mantenir els diversos projectes educatius concertats, son quasi impossibles i deriven en menys mitjans per els alumnes i sous mes baixos per als professors.

Així doncs, es pot afirmar que l’escola concertada compleix la funció de sostenir econòmicament l’escola pública, tot i estalviant mes de 3,942€ per alumne a l’estat.

Quan es presentant atacs contra l’escole concertada, com la iniciativa de llei que “Catalunya Sí que es Pot” ha presentat al Parlament aquest mes de Març de 2016, amb el recolzament del PSC i de la CUP i amb l’abstenció de Ciutadans, les raons s’han de buscar en la intolerància d’aquets grups en acceptar la diversitat en els models educatius actuals. Així, s’oposen a que els pares que ho desitgin puguin escollir models d’educació cristiana per els seus fills, models que prioritzen l’educació d’altres idiomes, models d’educació diferenciada o qualsevol altre iniciativa educativa, afirmant que aquestes diferencies s’haurien de contemplar nomes en formats totalment privats. De fet, eliminar els concerts ens portaria, no nomes al desastre econòmic, si no també a que crear un model exclusiu nomes per a les classes econòmicament mes poderoses i a una retallada de llibertats per a totes les altres famílies.

Des d’el “Partit Família i Vida” volem afegir-nos a la posició de defensa de la política de concerts que en aquesta ocasió s’ha salvat gràcies als vots de “Junts per el Si”. Es més, creiem que aquests atacs a l’educació concertada ho son mes aviat nomes per a certes escoles que han escollit models d’educació cristiana i amb diferenciació de nois i noies. En aquest cas, l’atac es torna un tema molt seriós, ja que vulnera els drets humans bàsics i representa una greu caiguda en la qualitat democràtica de la nostra societat.

 

Josep Maria Clotet, president

 JD Catalana PFiV

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: